Auteur Topic: M46 formulier aangepast  (gelezen 11132 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Prawo

  • X.O.
  • Deskundige
  • ****
  • Berichten: 7816
  • Geslacht: Man
  • Nog steeds bereid en in staat hulp te bieden
    • Advies en hulp van Prawo
M46 formulier aangepast
« Gepost op: 21 mei 2014, 16:45:39 »
Vanwege de invoering van de Wet BRP is de tekst op het tot dusver gebruikte M46-formulier niet meer juist. Daarop wordt nog verwezen naar GBA.
Het M46-formulier maakte deel uit van de Vreemdelingencirculaire (Vc) maar is daar niet meer in opgenomen.
De reden hiervan is de invoering van het Modern Migratiebeleid, dat aanleiding heeft gegeven tot een nieuwe redactie van de Vc die in lijn is met de aanbevelingen van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) in haar advies van mei 2010 ('Regelrust voor vreemdelingen'), om duidelijk aan te geven in de Vc wat beleidsregels zijn en wat de juridische grondslag is.

In de MoMi Vc, die per 1 juni 2013 in werking is getreden, zijn uitsluitend beleidsregels opgenomen die een aanvulling vormen op of een verdere uitwerking zijn van de toepasselijke artikelen uit de Vreemdelingenwet (Vw), het Vreemdelingenbesluit (Vb) en het Voorschrift Vreemdelingen (VV). Instructies aan de uitvoering, procesbeschrijvingen en voorbeelden, die voorheen nog waren opgenomen in de Vc, zijn in de MoMi Vc niet meer terug gekomen.

Bovenstaande heeft tot gevolg gehad dat het beleid m.b.t. de Wet voorkoming schijnhuwelijken, waarin de M46-procedure werd beschreven, niet meer in de Momi Vc zijn opgenomen. In dit kader is ook van belang dat de wettelijke basis voor de M46-procedure de Wet voorkoming schijnhuwelijken, het Burgerlijk Wetboek en Wet BRP is, en niet de Vreemdelingenwet en het Vreemdelingenbesluit.

Daar komt bij dat met de voorbereidingen van de MoMi Vc er vanuit is gegaan dat het wetsvoorstel invoering elektronische dienstverlening burgerlijke stand binnen afzienbare tijd zou worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Maar helaas laat dit langer op zich wachten. Met de goedkeuring van dit wetsvoorstel komt de M46-procedure te vervallen. In de plaats daarvan zal de vreemdeling een schriftelijke verklaring moeten ondertekenen, waarin hij zijn verblijfsrechtelijke status vermeldt en verklaart dat het huwelijk niet enkel wordt aangegaan om rechtmatig verblijf in NL te verkrijgen. De gemeente checkt de verblijfsrechtelijke status bij de IND en als zij aanleiding ziet tot onderzoek kan de Vreemdelingenpolitie hierom worden verzocht. Wat dit betekent voor de praktijk moet nog worden uitgewerkt.

Zolang de nieuwe wetgeving elektronische dienstverlening burgerlijke stand nog niet in werking is getreden zal de M46-procedure in zijn huidige vorm worden voortgezet. Dit model kan daarbij voorlopig worden gebruikt.