Auteur Topic: België wil af van 'arme' Nederlanders  (gelezen 12091 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Prawo

  • X.O.
  • Deskundige
  • ****
  • Berichten: 7816
  • Geslacht: Man
  • Nog steeds bereid en in staat hulp te bieden
    • Advies en hulp van Prawo
België wil af van 'arme' Nederlanders
« Gepost op: 22 februari 2014, 11:59:59 »
LET GOED OP ALS JE ONDERSTAAND ARTIKEL LEEST. Aan de regels zelf is NIETS veranderd.

België sommeert een groeiend aantal Nederlanders te vertrekken, omdat zij een belasting vormen voor het sociale zekerheidssysteem. In 2012 ging het om 202 Nederlanders, in 2013 om 305. Zij kunnen niet worden uitgezet, maar krijgen het bericht dat zij binnen dertig dagen het Belgische grondgebied moeten verlaten.
België trekt steeds vaker de verblijfsvergunning in van EU-onderdanen. Daarnaast beoordeelt het land nieuwe aanvragen van EU-burgers aandachtiger dan voorheen, om misbruik van de sociale voorzieningen te voorkomen. Het zijn vooral Roemenen en Bulgaren die hun verblijfrecht verliezen.

In 2011 trok België van 989 EU-onderdanen de verblijfsvergunning in. In 2012 gebeurde dit al met 2.407 EU-burgers en vorig jaar raakten 2.712 EU-burgers hun verblijfsrecht kwijt. Die aantallen zijn opvallend hoger dan in Nederland, waar in 2012 aan 590 EU-onderdanen werd gevraagd het land te verlaten.

Voorwaarden niet strenger
België trekt de verblijfsvergunningen in omdat de EU-onderdanen een 'onredelijke belasting vormen voor het sociale zekerheidssysteem'. Het gaat dan bijvoorbeeld om personen die langer dan drie maanden bijstand ontvangen of om werkzoekenden die onvoldoende solliciteren.

De Belgische overheid kan vijf jaar lang controleren of een EU-onderdaan aan de voorwaarden voldoet. Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken, die de verblijfsvergunningen uitreikt en intrekt, zijn de voorwaarden niet strenger geworden. Wel beschikt de dienst sinds twee jaar over een verbeterd controlesysteem. Zo zijn databanken van de bijstands- en uitkeringsinstanties automatisch gekoppeld aan de databanken van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Per geval beoordeeld
Ook nieuwe aanvragen van EU-onderdanen worden extra aandachtig bestudeerd. EU-burgers die langer dan drie maanden in België willen blijven, moeten bewijzen dat zij werk hebben of zoeken, of dat zij voldoende inkomsten hebben. Dat laatste wordt geval per geval beoordeeld: een vrijgezel heeft minder nodig dan een vader met drie kinderen, en wie een dure flat huurt, heeft meer nodig. Bedragen worden niet genoemd.

Volgens Dominique Ernould, woordvoerster van de Dienst Vreemdelingenzaken, zijn de voorwaarden voor nieuwe aanvragen van EU-onderdanen niet strenger geworden. 'Maar ze worden nu aandachtiger gecontroleerd, nu we gezien hebben dat we naderhand zo veel verblijfsvergunningen moeten intrekken.'

Volgens Ernould is de verscherpte controle niet strijdig met het vrije verkeer van personen binnen de Europese Unie. 'Het doel van de EU-richtlijn is vrij verkeer, en niet dat mensen gaan shoppen tussen sociale systemen. In het verleden zijn er veel personen die geprofiteerd hebben van onze sociale voorzieningen. België kan zich zo'n sociale druk niet veroorloven.'
Bron: De Volkskrant van 14 februari 2014