Auteur Topic: België  (gelezen 4656 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline yosemite44

  • Bijna volwaardig lid
  • *
  • Berichten: 36
  • Ik steun Mixed-Couples
België
« Gepost op: 09 december 2012, 17:36:55 »
Hallo,

In 2005 hebben mijn vrouw en ik succesvol de IND procedure doorlopen en hebben in NL ons gezin gevormd. Intussen heeft zij alweer een tijd een NL paspoort.

De stap die we nu willen maken is om haar moeder over te halen vanuit Oekra

Offline LiFenTon2005

  • STICHTING WELFARE FOR MIGRANTS
  • Steunt de Stichting
  • ******
  • Berichten: 5268
  • Geslacht: Man
  • Together we stand ! LawAssistHoofddorp.nl
    • LawAssist Hoofddorp
  • Nationaliteit partner: ChinDutchy
Re: Belgi
« Reactie #1 Gepost op: 12 december 2012, 00:00:29 »
van Antwerpen en Gent is bekend dat de procedure heel lang duurt, dus zeker voor moeder. Van Brussel heb ik geen info.

Offline yosemite44

  • Bijna volwaardig lid
  • *
  • Berichten: 36
  • Ik steun Mixed-Couples
Re: Belgi
« Reactie #2 Gepost op: 13 december 2012, 20:10:04 »
Het Nederlandse Schengenvisum is voldoende.Ze vraagt net als jullie EU-toetsing aan (jullie hebben ook de F- en E-kaarten nodig).
Het is vooral van belang wat je nu al kunt regelen.
Noodzakelijk is dat wordt aangetoond dat zij financieel afhankelijk is van jullie. Dat kan met een verklaring van de Oekra

Offline yosemite44

  • Bijna volwaardig lid
  • *
  • Berichten: 36
  • Ik steun Mixed-Couples
Re: Belgi
« Reactie #3 Gepost op: 13 december 2012, 20:10:44 »
van Antwerpen en Gent is bekend dat de procedure heel lang duurt, dus zeker voor moeder. Van Brussel heb ik geen info.
Ok bedankt. Hoe lang is "heel lang" ongeveer?

Offline LiFenTon2005

  • STICHTING WELFARE FOR MIGRANTS
  • Steunt de Stichting
  • ******
  • Berichten: 5268
  • Geslacht: Man
  • Together we stand ! LawAssistHoofddorp.nl
    • LawAssist Hoofddorp
  • Nationaliteit partner: ChinDutchy
Re: Belgi
« Reactie #4 Gepost op: 16 december 2012, 15:32:55 »
Voordat je een afspraak krijgt kan alleen al half jaar duren, en dan start de procedure pas.
Zou dus ff informeren hoelang inschrijving daar duurt, kan geen recente info vinden op internet.
Optie is om in een plaats rond Brussel een woning te zoeken, als jullie voor werk aan Brussel zijn gebonden.
Huurprijzen buiten Brussel zullen ook stuk lager zijn. Nou valt me mee.... zie hier als je iets zoekt.

Offline LiFenTon2005

  • STICHTING WELFARE FOR MIGRANTS
  • Steunt de Stichting
  • ******
  • Berichten: 5268
  • Geslacht: Man
  • Together we stand ! LawAssistHoofddorp.nl
    • LawAssist Hoofddorp
  • Nationaliteit partner: ChinDutchy
Re: Belgi
« Reactie #5 Gepost op: 16 december 2012, 15:36:50 »

450

Offline yosemite44

  • Bijna volwaardig lid
  • *
  • Berichten: 36
  • Ik steun Mixed-Couples
Re: Belgi
« Reactie #6 Gepost op: 24 januari 2013, 19:23:14 »
Hallo,

Ik ben van plan om voor mijn schoonmoeder de Belgie route te gaan volgen. Mijn vrouw (inmiddels NL-se) en ik, hebben een vaste baan in NL en proberen een transfer aan te vragen naar Belgie. Aangezien voor onze werkgevers dit 30% duurder schijnt te zijn, is dit niet gemakkelijk.

Nu is de meest logische optie om onze baan in NL te behouden en in Belgie te gaan wonen (Brussel).

1. Is dit mogelijk voor de Belgie route? (of moet je in Belgie werken en/of belasting betalen?)
2. Wat zijn de consequenties voor belastingen en overig zaken (pensioen? ziektekosten?)

Alvast enorm bedankt voor alle hulp?

Andere vraag, zijn er advocaten zie gespecialiseerd zijn in de Belgie route, liefst met "specialisatie" grensarbeid?

Bedankt,
Rick

Offline Marvin

  • Komt net kijken
  • Berichten: 2
  • Geslacht: Man
  • Ik steun Mixed-Couples
  • Nationaliteit partner: Argentinië
Re: Belgi
« Reactie #7 Gepost op: 26 mei 2013, 15:25:37 »
Hallo,

Aangezien ik nergens een button zie om een nieuw topic aan te maken stel ik mijn vraag maar in dit topic:

Mijn Argentijnse vrouw woont sinds 2012 bij mij in Nederland (in heb de NL nationaliteit) en heeft op dit moment een VVR van 1 jaar (tot 31 juli, de verlenging voor 5 jaar is aangevraagd en verwachten wij binnenkort).
Nu wil mijn vrouw (38) geneeskunde gaan studeren in België, dit omdat zij in Nederland afhankelijk is van loting en omdat voor het studiejaar 2013-2014 de inschrijving sowieso al is gesloten. In België daarintegen kennen ze geen lotingsysteem en zij kan zich daar ook nog gewoon inschrijven voor het komende studiejaar. Bovendien zijn wij nogal gecharmeerd van de behulpzaamheid in België, men denkt met je mee en zoekt oplossingen voor eventuele problemen. Terwijl je bij de Nederlandse universiteiten en instanties alleen maar de onmogelijkheden te horen krijgt.

Maar waar wij nu nog geen echte duidelijkheid over hebben is hoe het zit met de verblijfsvergunning. Mijn vrouw wil in Antwerpen gaan studeren en we willen daar dan een appartement of studio huren waar zij in ieder geval doordeweek kan verblijven. Ik blijf in principe in Nederland wonen i.v.m. werk als zelfstandig ondernemer.

Mijn vraag is nu of zij gewoon in Nederland ingeschreven kan blijven staan naast dat zij (gedeeltelijk) in België verblijft voor haar studie. Of zouden wij ons allebei in België in moeten schrijven, dat we beiden zeg maar officiëel naar België emigreren, maar dat we ons huis in Nederland aanhouden als zogenaamd tweede huis? Zij kan natuurlijk niet in haar eentje emigreren naar België omdat ze dan haar verblijfsrecht als verblijf bij echtgenoot zal verliezen.

Kan iemand ons hier advies in geven?

Offline LiFenTon2005

  • STICHTING WELFARE FOR MIGRANTS
  • Steunt de Stichting
  • ******
  • Berichten: 5268
  • Geslacht: Man
  • Together we stand ! LawAssistHoofddorp.nl
    • LawAssist Hoofddorp
  • Nationaliteit partner: ChinDutchy
Re: Belgi
« Reactie #8 Gepost op: 26 mei 2013, 17:35:39 »
jullie kunnen gewoon in B inschrijven, en in NL maximaal 8 maanden AANEENGESLOTEN buiten NL verblijven.Als jij in NL werkt, kun je gewoon ook in NL ingeschreven blijven. Belgie heeft er een handje van om bewijs van uitschrijving te vragen, maar als je in NL werkt mag dat dus niet,omdat je  grensarbieder  bent.Je echtgenote heeft in B dezelfde rechten als jij.Geef maar een gil, evt via email, als je vragen hebt.

Offline Marvin

  • Komt net kijken
  • Berichten: 2
  • Geslacht: Man
  • Ik steun Mixed-Couples
  • Nationaliteit partner: Argentinië
Re: Belgi
« Reactie #9 Gepost op: 27 mei 2013, 14:14:52 »
Hallo LiFenTon2005,

Bedankt voor uw reactie.
Ik wilde u een prive bericht sturen, maar volgens mij mis ik veel rechten op dit forum: ik kan geen nieuwe topics plaatsen en ook niet doorklikken naar profielen. Dus dan mijn vragen maar hier:

U geeft aan dat we ons gewoon in België kunnen inschrijven en tegelijkertijd ook in Nederland ingeschreven blijven staan. Betekent dit dat met de inschrijving in België er ook geen gevaar is dat de IND de Nederlandse verblijfsvergunning intrekt?

Verder zegt u dat je maximaal 8 maanden aaneegesloten buiten Nederland mag verblijven? Waar baseert u dit op? Mij is namelijk bekend dat dit maximaal 6 maanden is.

Bijvoorbaat dank voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Marvin

Offline LiFenTon2005

  • STICHTING WELFARE FOR MIGRANTS
  • Steunt de Stichting
  • ******
  • Berichten: 5268
  • Geslacht: Man
  • Together we stand ! LawAssistHoofddorp.nl
    • LawAssist Hoofddorp
  • Nationaliteit partner: ChinDutchy
Re: Belgi
« Reactie #10 Gepost op: 31 mei 2013, 20:20:58 »
Als je in NL bent ingeschreven in de GBA, en je vertrekt naar buitenland, kun je maximaal 8 maanden AANEENGESLOTEN, buiten NL verblijven, zonder de verplichting tot uitschrijven.Als je in die 8 maanden NL bezoekt, begint de termijn opnieuw.Staat gewoon in de Wet GBA, art 68
==
Hoofdstuk 2. De bijhouding van de basisadministratie Afdeling 3. De verplichtingen van de burger Artikel 68 1. De ingezetene die naar redelijke verwachting gedurende een jaar ten minste twee derden van de tijd buiten Nederland zal verblijven, is verplicht bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente van inschrijving binnen vijf dagen voor zijn vertrek uit Nederland schriftelijk aangifte van vertrek te doen.
2. Hij doet in die aangifte mededeling van dat vertrek, van het volgende land van verblijf en van het eerste adres van verblijf in dat land.
 3. Bij algemene maatregel van bestuur kunnen regels worden gesteld omtrent bijzondere gevallen waarin het eerste lid niet van toepassing is.
.Als je in NL werkt, is uitschrijven sowieso niet nodig, je betaalt dat belasting in NL.Je haalt inschrijving GBA en verblijfsduur buiten NL met een verblijfsvergunning door elkaar.

Offline xijon

  • Komt net kijken
  • Berichten: 3
  • Geslacht: Vrouw
  • Ik steun Mixed-Couples
  • Nationaliteit partner: Turkse
Re: Belgi
« Reactie #11 Gepost op: 18 december 2017, 22:16:48 »
Hallo! Ook ik zag geen knopje voor een nieuw topic aan te maken dus laat ik mijn vragen hier achter:

Mijn vriend en ik zijn nu alweer 1 weekje in Nederland en willen de belgische route gaan proberen nadat we zijn afgewezen bij de IND.
Ik ben 19 jaar oud en mijn vriend uit Turkije is 24. We zijn nu al 2 jaar heen en weer aan het reizen tussen Turkije en Nederland en willen eindelijk eens settlen. We zijn niet getrouwd (wel verloofd) en ik heb geen baan of inkomen (wegens het op en neer reizen).

Hier zijn mijn vraagjes:

Voor de Belgische route, moeten we getrouwd zijn?
We zijn zoieso van plan om te gaan trouwen maar indien dit gewenst is moeten we een beetje opschieten  ^-^

Moet ik mijn inkomen van de laatste 3 maanden laten zien?
Zoals ik al liet weten heb ik nu geen inkomen. Maar ik ben nu dichtbij het krijgen van een baantje, maar dan heb ik nog geen 3 maanden salaris. Kan dit eventueel in de wachttijd worden ingeleverd?

Wat is de inkomenseis?

Moet ik mijzelf eerst inschrijven bij de gemeente voordat ik een verblijfsvergunning voor hem kan aanvragen?
We hebben maar 3 maanden om alles te regelen dus ik vrees dat het te lang zal duren.

We zijn van plan om naar Maasmechelen te verhuizen. Is dit een van de “moeilijke” gemeentes?

Hartelijk bedankt!

Offline Prawo

  • X.O.
  • Deskundige
  • ****
  • Berichten: 7565
  • Geslacht: Man
  • Steeds bereid en in staat tot het geven van hulp
    • Prawo Legal Services
Re: Belgi
« Reactie #12 Gepost op: 19 december 2017, 08:59:14 »
1. Met name gehuwden mogen hun echtgenoot/echtgenote meenemen als ze de EU-route doen. Er is in sommige landen wel een uitzondering voor ongehuwde relaties, maar dan zijn de eisen strenger, zolas het kunnen aantonen van een relatie die al twee jaar bestaat. dat geldt voor België waar je ook een wettelijk samenwoonst )zoiets al ons geregistreerd partnerschap) kunt afsluiten.

2. Als jij in België zelf werkt  (15 uur per week is genoeg) of studeert hoef je geen middelen aan te tonen.
Dat is wel het geval in alle andere situaties (bijv. werken of studeren in Nederland). In dat geval ben je namelijk economisch niet actief en moet je aantonen over het wettelijk leefloon te beschikken. Bijna € 1.200 per maand, een bedrag dat je ouders je bijvoorbeeld kunnen schenken.

Dat de IND zijn verblijf (ik neem aan dat er een MVV is aangevraagd) afwijst verbaast me niet. Jij bent namelijk nog geen 21, maar dat si voor de EU-route geen probleem.

Iets anders: heb jij toevallig ook de Turkse nationaliteit? In dat geval is vaak helemaal geen EU-route nodig en kan hij direct naar Nederland om hier zijn verblijfsvergunning aan te vragen. Dat is ook het geval als er een gezamenlijk kind is, of in aantocht.

Offline xijon

  • Komt net kijken
  • Berichten: 3
  • Geslacht: Vrouw
  • Ik steun Mixed-Couples
  • Nationaliteit partner: Turkse
Re: Belgi
« Reactie #13 Gepost op: 19 december 2017, 11:18:37 »
We hadden zijn verblijfsvergunning aangevraagd als werken als zelfstandige, hij heeft namelijk een eigen textiel bedrijf in Turkije waarmee hij verder wou in Nederland. Maar dit vonden ze niet van het “belang” van Nederland dus wezen ze het af.

Nee, Helaas ben ik zelf niet Turkse. Had al gelezen dat het dan een stuk makkelijker zou zijn  ???
Tja, het is moeilijk Nederlander te zijn in Nederland...

Dus het is beter als we trouwen? We hebben beide een tattoo met elkaars namen en datum en een video van onze verloving in 2015.
We zouden evenetueel wat geld kunnen over laten komen vanuit zijn bedrijf, zou dit meetellen als inkomen? Of moet het echt vanuit mij komen?

Bedankt voor uw reactie!  :D

Offline Prawo

  • X.O.
  • Deskundige
  • ****
  • Berichten: 7565
  • Geslacht: Man
  • Steeds bereid en in staat tot het geven van hulp
    • Prawo Legal Services
Re: België
« Reactie #14 Gepost op: 19 december 2017, 22:39:00 »
Dat zal wel wat gekost hebben, die aanvraag en procedures als zelfstandige.

In dit geval zou ik eerder via Spanje de EU-route doen.  Daar accepteert men ook ongehuwde relaties en is soepeler met de benodigde financiële middelen. Die inderdaad uit Turkije mogen komen. Als jij er maar over kunt beschikken.

Maar misschien kan hij meteen in Nederland verblijf aanvragen op basis van Richtlijn 2014/66/EU door zich door zijn eigen onderneming te laten overplaatsen naar een vestiging in Nederland (die wellicht nu opgericht gaat worden).

Offline masteromo

  • Nieuw lid
  • Berichten: 1
  • Geslacht: Man
  • Ik steun Mixed-Couples
  • Nationaliteit partner: Jemenitsch
Inkomeneis als Nederlander
« Reactie #15 Gepost op: 10 mei 2018, 20:40:27 »
Goede avond,

Ik ben op dit moment in België, woon er momenteel nu 5 maanden. Ik heb een bijlage 19 van de gemeente gekregen. Ik verdien op dit moment maandelijks 1700 euro per maand maar op basis van dagcontracten. zou het kunnen worden afgewezen worden door de ambassade in brussel ivm met niet een vaste contract?

Offline Prawo

  • X.O.
  • Deskundige
  • ****
  • Berichten: 7565
  • Geslacht: Man
  • Steeds bereid en in staat tot het geven van hulp
    • Prawo Legal Services
Re: België
« Reactie #16 Gepost op: 11 mei 2018, 15:08:12 »
Als jij al een E-kaart hebt gekregen op basis van deze middelen dan moeten de Belgen je echtgenoot/echtgenote een D-visum geven. In feite is een D-visum helemaal niet nodig en hoort snel een C-visum efgegeven te worden.
Zeker als je in België werkt mag er geen probleem zijn.
Maar België blijft EU-rechtelijk gezien een bananenrepubliek zodat je nooit zeker weet hoe men er in de praktijk mee om gaat.

De Belgische ambassade stuurt alle aanvragen overigens door naar DVZ in Brussel. Ik neem aan dat je dat bedoelt met "ambassade in Brussel".