Auteur Topic: bezoek paus / Turkije verloor zijn christelijke stempel  (gelezen 3616 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

dani

 • Gast
bezoek paus / Turkije verloor zijn christelijke stempel
« Gepost op: 27 november 2006, 10:33:45 »
bezoek paus / Turkije verloor zijn christelijke stempel
door Eildert Mulder

Twintigduizend Turken hebben woedend geprotesteerd tegen het bezoek van de paus, dat morgen begint. De paus wil de verstoorde relatie met de islam verbeteren maar ook de breuk met de orthodoxe kerk van 1056 lijmen.
De paus begint morgen een bezoek aan een land dat nu vrijwel helemaal islamitisch is maar dat aan de wieg stond van het christendom.

De transformatie van Turkije in een vrijwel volledig islamitische land is betrekkelijk recent. Zelden veranderde een land zo snel en radicaal als Turkije tussen 1915 en 1925. De gedaanteverwisseling voltrok zich via drama

dani

 • Gast
Re: bezoek paus / Turkije verloor zijn christelijke stempel
« Reactie #1 Gepost op: 27 november 2006, 16:24:40 »
Turkse premier ontvangt toch paus
AP

VATICAANSTAD - De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan ontmoet dinsdag toch paus Benedictus XVI tijdens diens bezoek aan Turkije. Dat heeft het Vaticaan maandag bekendgemaakt. Erdogan had in eerste instantie laten weten dat hij geen tijd had, omdat hij aanwezig moest zijn op de NAVO-top in Letland, maar nu is besloten dat Erdogan de kerkvorst bij zijn aankomst op het vliegveld welkom heet, waarna hij naar Letland vertrekt.

Veel Turken zijn boos over het komende bezoek van de paus. In Istanbul gingen zondag zo'n 25.000 betogers de straat op om te protesteren, omdat Benedictus de islam onlangs in een lezing in verband bracht met geweld. Hij citeerde een Byzantijnse keizer die enkele leerstellingen van Mohammed "wreed en onmenselijk" noemde, vooral "zijn aansporing om het geloof met het zwaard te verspreiden".

De Italiaanse media omschreven de initi

dani

 • Gast
Re: bezoek paus / Turkije verloor zijn christelijke stempel
« Reactie #2 Gepost op: 28 november 2006, 22:15:04 »
'Paus is voorstander van toetreding Turkije tot de EU'
ANP, AP

ROME - Paus Benedictus XVI heeft dinsdag bij aankomst in Turkije gezegd dat hij een Turks lidmaatschap van de Europese Unie wenst.

Dit zei de Turkse premier Tayyip Erdogan nadat hij de paus op het vliegveld van Ankara had verwelkomd. Erdogan zei dat hij de paus heeft gevraagd de inspanningen van Turkije om lid te worden van de EU te steunen.

De paus antwoordde toen volgens de Turkse premier dat

dani

 • Gast
Re: bezoek paus / Turkije verloor zijn christelijke stempel
« Reactie #3 Gepost op: 28 november 2006, 22:16:03 »
Veel Turken weten niet eens dat de paus komt
Reportage  Van onze verslaggever Eric Outshoorn

ANKARA - De inwoners van Ankara hebben veelal wat anders aan hun hoofd dan het bezoek van paus Benedictus XVI aan Turkije dat vandaag begint.

dani

 • Gast
Re: bezoek paus / Turkije verloor zijn christelijke stempel
« Reactie #4 Gepost op: 28 november 2006, 22:30:52 »
Pausbezoek / Als hij daar maar niet gaat bidden
door Erdal Balci in Istanbul

Tijdens zijn Turkije-bezoek poogt de paus om de dialoog met de moslimwereld gaande te houden. De Turkse premier, die hem eerst negeerde, begroet de kerkvorst. Als Benedictus maar niet gaat bidden in de Aya Sofia, ooit kerk, later moskee, nu museum.
Paus Benedictus XVI is in de geschiedenis van de Turkse republiek niet de eerste paus die het land bezoekt. Maar zo omstreden was een bezoek aan Turkije nog nooit.

Duizenden demonstreerden om zijn bezoek tegen te houden. Nu de paus voet heeft gezet op Turks grondgebied, is de grote vraag of hij in het

Offline madamfolle

 • Steunt de Stichting
 • **
 • Berichten: 138
 • Geslacht: Vrouw
 • Ik steun Mixed-Couples
Re: bezoek paus / Turkije verloor zijn christelijke stempel
« Reactie #5 Gepost op: 28 november 2006, 22:36:50 »
Ooit was turkeye een christelijk land, daar waren de eerste christelijke gemeenten.
Denk maar aan de 7 gemeenten in klein Azie.Ten tijde van de apostel Paulus.


groetjes

dani

 • Gast
Re: bezoek paus / Turkije verloor zijn christelijke stempel
« Reactie #6 Gepost op: 29 november 2006, 16:06:13 »
Paus pleit voor vrede in Midden-Oosten

Uitgegeven: 29 november 2006 12:46
Laatst gewijzigd: 29 november 2006 15:49

EFESE - Paus Benedictus XVI heeft woensdag christenen, joden en moslims in het Midden-Oosten opgeroepen zich met elkaar te verzoenen en vrede te sluiten. Tijdens een eucharistieviering in de open lucht in het West-Turkse Efese noemde hij Turkije een natuurlijke brug tussen de continenten.
 
"Laat ons daarom vanaf deze plaats bidden voor vrede en verzoening voor al degenen die wonen in de regio die christenen, joden en moslims als het Heilige Land beschouwen", zei Benedictus.

Enkele honderden christenen woonden de dienst bij in de plaats waar Maria, de moeder van Jezus Christus, na de dood van haar zoon haar laatste levensdagen zou hebben gesleten. De paus droeg de mis op bij het stenen gebouw buiten Efese waar Maria zou zijn gestorven. Het was de eerste eucharistieviering van de paus tijdens zijn bezoek aan Turkije.

Kerk

De paus herinnerde aan de grote en invloedrijke christelijke gemeente die in de eerste eeuwen van het christendom in Efese woonde. De apostel Paulus stichtte de kerk in de nu Turkse plaats.

De paus herinnerde eraan dat de christenen in het huidige Turkije slechts een kleine minderheid zijn, die "elke dag vele uitdagingen en problemen ervaart".

Positief

Turkse media hebben positief gereageerd op de verzoenende toon die Benedictus dinsdag op de eerste dag van zijn bezoek aansloeg. Hij zei de toetreding van Turkije tot de Europese Unie te steunen en prees de islam als een vreedzame en warme godsdienst.

In september had de paus vele moslims tegen zich in het harnas gejaagd door in een college in de Duitse stad Regensburg een Byzantijnse keizer te citeren die een verband legde tussen de islam en geweld.

Tevreden

"Dit is een belangrijke waarschuwing voor conservatieve politici die denken dat de EU een christelijke organisatie is", schreef een columnist woensdag in de krant Milliyet. Op de NAVO-top in Riga zei de Italiaanse minister-president Romano Prodi dat zijn Turkse ambtgenoot Tayyip Erdogan zich zeer tevreden over het begin van het bezoek van Benedictus had getoond.

Bron: www.nu.nl

dani

 • Gast
Re: bezoek paus / Turkije verloor zijn christelijke stempel
« Reactie #7 Gepost op: 30 november 2006, 10:00:52 »
Tussen Rome en Constantinopel is het ijs gebroken
Achtergrond  van onze correspondent Olaf Tempelman
BOEKAREST - Eeuwenlang was de relatie tussen Rome en Constantinopel verstoord. Sinds tien jaar is er sprake van verzoening. Met dank aan Johannes Paulus II.

Het Vaticaan denkt niet in jaren maar in eeuwen, wordt vaak gezegd. Het is daarom goed mogelijk dat paus Benedictus XVI Istanbul nog steeds ziet als Constantinopel, het centrum van het oosters-orthodoxe christendom. Vijfhonderd jaar streden Rome en Constantinopel om de suprematie. In 1054 kwam het tot een schisma.

Gisteren arriveerde Benedictus XVI in Istanbul om samen met de orthodoxe partriarch Bartholomeus I de diepe breuk te helen die bijna een millennium geleden onder hun voorgangers Leo IX en Micha

dani

 • Gast
Re: bezoek paus / Turkije verloor zijn christelijke stempel
« Reactie #8 Gepost op: 30 november 2006, 11:21:38 »
Pausbezoek / Midden-Oosterse christenen op retour
door Eildert Mulder
 
Het percentage christenen in het Midden-Oosten neemt gestaag af. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat er een einde zal komen aan die ontwikkeling.
De betekenis van het bezoek van de paus beperkt zich niet tot Turkije. Ook voor christenen in de rest van het Midden Oosten is het een belangrijke gebeurtenis.

Het gaat niet geweldig met de Midden-Oosterse christenen. Al vele tientallen jaren kalft hun percentage van de totale bevolking af. Die ontwikkeling heeft tal van oorzaken.

Turkije is een apart geval. In dat land is er nog maar een handjevol christenen over, na de ondergang van de Armeni